Látnivalók

SZARVASI VÍZI SZÍNHÁZ

A Szarvasi Vízi Színház Közép-Európa szívében, Békés megye kapujában új szabadtéri játszóhely született 2011 júniusában. Szarvason, a festői szépségű Holt-Körös partján egy különleges atmoszférájú, közel ezer ember befogadására alkalmas színházat adtak át. A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel egy remekbe szabott új gyalogos fahíd szomszédságában.

SZENT ANDRÁSI SÖRFŐZDE

A Szent András Sörfőzde története közel harminc évre tekint vissza, de a főzde modernizálása 2014-ben indult el. Új dizájn, új ötletek és rengeteg izgalmas sör érkezett, melyek hagyomány és tradíció nevében, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével és az új trendekkel, modern alapanyagokkal való kísérletezéssel születtek meg. Mára söreik már több díjat zsebeltek be, mint ahány év áll a főzde mögött: ezt jelzi a közel félszáz díj, legyen szó hazai vagy nemzetközi éremről, a legrangosabb gyémántdiplomáról, az Ország Söre díjról, dizájndíjakról, vagy az Év Sörfőzdéje titulusáról.

SZARVASI ARBORÉTUM

A város legnagyobb turisztikai vonzereje a Szarvasi Arborétum. Pepi gróf “fáskertje” adta az alapot a Holt-Körös partján, amelyhez gróf Bolza Pál telepítette a múlt század első évtizedeiben világhírű angolparkját, a “Pepi-kertet”.

MINI MAGYARORSZÁG

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, hazánk egyetlen interaktív makettparkjában megelevenedik történelmünk. A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt.

ANNA-LIGET – KÖRÖSVÖLGYI LÁTOGATÓKÖZPONT

Nevét Bolza József (Pepi gróf) feleségéről, Batthyány Annáról kapta. Az 1880-as évekre már egységes szerkezetű tájképi kertté alakult. 1908-ban felépült a Csáky-Benz-kastély, amely ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székháza.

BOLZA-KASTÉLY

A Holt-Körös partján álló empire kastélyt Bolza Pál építtette egy korábbi, valószínûleg 1810 körül épült kastély felhasználásával. A négyoszlopos portikusz timpanonján a Bolza-Batthyány-címer látható. Az épületet a XIX. század közepén alakították át, és bõvítették néhány további lakó- és fogadószobával, valamint házi kápolnával.

HORTHY ISTVÁN DUZZASZTÓMŰ

1942-ben épült a korabeli Magyarország legnagyobb duzzasztóműve, Mosonyi Emil tervezésében. A létrehozásában nagy szerepet vállaló Lampl Hugó emlékét tábla őrzi.

ANDRÁS-KERESZT EMLÉKMŰ

A Holt-Körös partján áll Lóránt János Munkácsy-díjas festőművész teljesen egyedi megoldású “András-kereszt” Emlékműve, amelyet a Magyar Millennium tiszteletére emeltek.

TÖRTÉNELMI EMLÉKÚT ÉS ORSZÁG KÖZEPE

A történelmi Magyarország közepét Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki még a XIX. század végén. 1939-ben Trianont idézve emlékművet, egy stilizált szélmalomépületet emeltek.

SZÁRAZMALOM

Az alsóállású, vízszintes meghajtó kerekű, klasszicista stílusú szárazmalom 1836-ban épült, és egészen 1962-ig működött – legtovább az országban. Zsindellyel fedett épülete keringősátorból és malomházból áll.

SZŐNYEGSZÖVŐ

A szőnyegszövés az 1920-as évek elején honosodott meg a településen. Több mint fél évszázada szőnek és csomóznak itt, többségében iparművész által tervezett gyapjúszőnyegeket, de tradicionális minták alapján is készülnek szőnyegek.

GÖDÉNY-HALOM

Magyarország legnagyobb kunhalma Békésszentandrás belterületéről 7 km-re, a régi szentesi úton található. Magassága ma 12,26 méter, ami egykor a 15 métert is elérte. A hajdan itt tanyázó gödényekről kapta nevét.

KONDOROSI CSÁRDA

Kondorosi Csárda Kondoros legnevezetesebb épülete, egyben a Dél-Alföld területén ez legismertebb pusztai csárda Békés vármegyében.[1] Az épület ma étteremként és múzeumként funkcionál.
A nyolc út találkozásánál 1740 körül épült, majd 1784-ben újraépült Kondorosi Csárda falai között bujdosott egykor Rózsa Sándor a nevezetes betyár, de olyan művészek is a történelem részévé tették, mint Arany János vagy Erkel Ferenc. A vendégek a hagyomány falai között fogyaszthatják el a Csárda ízletes ételeit, az étterem mellett az interaktív csárda múzeum is szeretettel vár mindenkit.