Látnivalók

SZARVASI ARBORÉTUM

A város legnagyobb turisztikai vonzereje a Szarvasi Arborétum. Pepi gróf “fáskertje” adta az alapot a Holt-Körös partján, amelyhez gróf Bolza Pál telepítette a múlt század első évtizedeiben világhírű angolparkját, a “Pepi-kertet”.

MINI MAGYARORSZÁG

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, hazánk egyetlen interaktív makettparkjában megelevenedik történelmünk. A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt.

ANNA-LIGET – KÖRÖSVÖLGYI LÁTOGATÓKÖZPONT

Nevét Bolza József (Pepi gróf) feleségéről, Batthyány Annáról kapta. Az 1880-as évekre már egységes szerkezetű tájképi kertté alakult. 1908-ban felépült a Csáky-Benz-kastély, amely ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székháza.

BOLZA-KASTÉLY

A Holt-Körös partján álló empire kastélyt Bolza Pál építtette egy korábbi, valószínûleg 1810 körül épült kastély felhasználásával. A négyoszlopos portikusz timpanonján a Bolza-Batthyány-címer látható. Az épületet a XIX. század közepén alakították át, és bõvítették néhány további lakó- és fogadószobával, valamint házi kápolnával.

HORTHY ISTVÁN DUZZASZTÓMŰ

1942-ben épült a korabeli Magyarország legnagyobb duzzasztóműve, Mosonyi Emil tervezésében. A létrehozásában nagy szerepet vállaló Lampl Hugó emlékét tábla őrzi.

ANDRÁS-KERESZT EMLÉKMŰ

A Holt-Körös partján áll Lóránt János Munkácsy-díjas festőművész teljesen egyedi megoldású “András-kereszt” Emlékműve, amelyet a Magyar Millennium tiszteletére emeltek.

TÖRTÉNELMI EMLÉKÚT ÉS ORSZÁG KÖZEPE

A történelmi Magyarország közepét Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki még a XIX. század végén. 1939-ben Trianont idézve emlékművet, egy stilizált szélmalomépületet emeltek.

SZÁRAZMALOM

Az alsóállású, vízszintes meghajtó kerekű, klasszicista stílusú szárazmalom 1836-ban épült, és egészen 1962-ig működött – legtovább az országban. Zsindellyel fedett épülete keringősátorból és malomházból áll.

SZŐNYEGSZÖVŐ

A szőnyegszövés az 1920-as évek elején honosodott meg a településen. Több mint fél évszázada szőnek és csomóznak itt, többségében iparművész által tervezett gyapjúszőnyegeket, de tradicionális minták alapján is készülnek szőnyegek.

GÖDÉNY-HALOM

Magyarország legnagyobb kunhalma Békésszentandrás belterületéről 7 km-re, a régi szentesi úton található. Magassága ma 12,26 méter, ami egykor a 15 métert is elérte. A hajdan itt tanyázó gödényekről kapta nevét.

Szarvas

Békésszentandrás

Segíthetünk? Írj most!